OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Duizenden vliegen

Leestijd: 2 minuten

HomeDuizenden vliegen

Duizenden vliegen

Meestal ben je in de herfst af van al die vervelende insecten in je huis zoals muggen, wespen en vliegen. Maar de ‘clustervlieg’ viert juist nu zijn hoogtijdagen en kruipt graag je huis in. Het aantal meldingen van overlast door de insecten is dit jaar al drie keer zo hoog.

Dat zegt Gerhard Geurtse van de Ongedierte Bestrijding Nederland. Eerder berichtte het Brabants Dagblad over het dorp Cromvoirt, dat geteisterd wordt door duizenden clustervliegen. Maar in heel Nederland vinden bewoners de dieren in hun huis. “We zien dit jaar in het hele land meer meldingen over de vliegen. In andere jaren was dat significant minder”, legt Geurtse uit.

Samen overwinteren

‘Clustervlieg’ is trouwens niet de officiële naam van het insect. John Smit, vliegendeskundige bij het Kenniscentrum insecten en andere ongewervelden, legt uit waarom hij dan toch onder deze naam bekend staat bij de ongediertebestrijding. “De naam clustervlieg komt vooral door het gedrag dat je ziet. Ze worden in grote groepen in huizen en panden gevonden. Eigenlijk is het gewoon een soort bromvlieg.”

Waarom de dieren zich zo massaal in een huis verzamelen? “De bromvliegen willen overwinteren op een koele, donkere plek. Dat kan overal zijn; bijvoorbeeld in het bos, maar ook in woningen”, zegt Smit. Hij heeft een theorie waarom ze zich zo massaal verzamelen: “De insecten geven een geurstof af, daar komen de anderen mogelijk op af. Hoe meer er dan bij elkaar komen, hoe sterker de geur wordt.”

Kiertjes van 1 millimeter

Als de dieren jouw huis hebben gekozen, is het lastig om van ze af te komen, zegt Geurtse. “Er wordt vaak geadviseerd om alle kieren van je huis dicht te maken, maar dat is praktisch bijna onmogelijk. De vliegen kunnen nog door kiertjes van 1 tot 2 millimeter komen.”

Geurtse geeft aan dat er zelfs ziekenhuizen zijn die op alle mogelijke manieren de kieren gedicht hebben, maar de beestjes komen nog steeds binnen. “Je kunt wel een vliegenlamp plaatsen of gif spuiten, maar dan moet je exact weten waar ze zitten, anders heeft het geen nut.”

Panden op een voorkeurslijstje

Daarnaast heeft Geurtse nog een melding waar je minder vrolijk van wordt: “Als panden eenmaal last van de bromvliegen hebben, staan ze op een soort voorkeurslijstje. We krijgen regelmatig meldingen van dezelfde adressen door de jaren heen.” Waar dat precies aan ligt, weet hij niet. Hij vermoedt dat het te maken heeft met een soort ‘voorprogrammering’, of met de plek waar de dieren zich thuis voelen.

“Ze zitten het liefst in wat hogere gebouwen en voelen zich het meest thuis onder dakpannen. Ook plekken die in de zon komen, vinden ze erg fijn,” legt Geurtse uit, “Als jouw pand het enige in de buurt is met die kenmerken, dan heb je heel veel pech.”

Maar Smit ziet het wat positiever in. “De larven van deze bromvliegen leven op regenwormen. Eitjes worden dus niet in huis gelegd, en dat betekent dat ze niet ‘geprogrammeerd’ worden om daar als volwassenen terug te keren.”

Bron: rtlnieuws.nl

Delen

Professioneel en deskundig vrij van ongedierte?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Binnen 1 dag staan we bij u op locatie

Heeft u last van wespen?