OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Houtschimmel

HomeOngediertebestrijdingHoutaantastersHoutschimmel
  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Huiszwam bestrijden

Heeft u last van huiszwam in uw huis of gebouw? Doe daar dan direct iets aan. De huiszwam is een schimmel die schade aanbrengt aan hout, ook bij de buren! De huiszwam is de gevaarlijkste houtrotopwekkende schimmel. In het ergste geval wordt uw woning of pand onbewoonbaar.

Wat is huiszwam?

Huiszwam is een schimmel die ontstaat in ruimtes met een vochtprobleem, slechte isolatie en ventilatie en waar het niet te koud is. Zoals kruipruimtes, badkamers en wc’s. Huiszwam komt voor in vloerhout en voerbalken. Huiszwam heeft vocht nodig om verder te groeien.

Schade aan uw huis of gebouw

Op termijn veroorzaakt de huiszwam bruinrot in naaldhout en loofhout. De schimmel tast het hout aan waardoor het broos en zacht wordt. Uiteindelijk kan het hout verpulveren. Dat is vooral gevaarlijk als het gaat om draagbalken, trappen en vloeren. Het hele pand wordt gevaarlijk. De zwam kan namelijk door muren groeien naar andere panden en ook daar schade aanbrengen.

Gevolgen voor de gezondheid

Huiszwam is ook slecht voor de gezondheid. U kunt de schimmelsporen inademen wat zorgt voor klachten met de ademhaling en aan de luchtwegen. Ook kan huiszwam zorgen voor bijvoorbeeld huidirritatie, eczeem en allergieën. Het kan zelfs uw volledige immuunsysteem aantasten.

Zo herkent u huiszwam

Huiszwam heeft een cirkelvormige of ellipsvormig vruchtlichaam met een bruinrode kleur met witte randen. De zwam kan een uitgroeien tot een doorsnede van 1 meter. Rondom het vruchtlichaam komt een roestvormige poeder of stof voor, en soms witte schimmeldraden. Via deze dragen gaat er vocht vanuit het hout naar het vruchtlichaam.

Huiszwam voorkomen

De belangrijkste manier om huiszwam te voorkomen is door het vochtgehalte van het hout zo laag mogelijk te houden. De huiszwam krijgt namelijk de kans om schade aan te brengen als het hout een vochtgehalte heeft van circa 20% of hoger. Dat vraagt om een goede constructie van het pand en om goede ventilatiemogelijkheden. Een andere oplossing is om het hout te verduurzamen.

Huiszwam laten bestrijden door OBN

Huiszwam bestrijden kan complex zijn, die vraagt om kennis en ervaring. Onze specialisten analyseren de oorzaak van het probleem en bepalen de meest effectieve aanpak. We verwijderen het aangetaste hout én minimaal 1 meter van het aangrenzende hout. We behandelen hout curatief en preventief met bijvoorbeeld quaternaire ammoniumverbindingen, boorzuur of propiconazool. Afhankelijk van de situatie verwijderen we stucwerk en injecteren we muren. We graven de zandlaag van de kruipruimte af, behandelen het zand nabij het aangetaste hout en brengen nieuw zand aan.

Last van houtschimmel?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?