OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Houtwormkever

HomeOngediertebestrijdingHoutaantastersHoutwormkever
 • Expert sinds 1988
 • Vakkundig personeel
 • Landelijke dekking
 • Professionele apparatuur

Houtwormkever bestrijden

Tasten houtwormkevers het hout aan in uw woning of gebouw? Neem dan direct contact op met een professionele ongediertebestrijder. Dit voorkomt erger, vooral als het gaat om dragende constructies.

Zo herkent u een houtwormkever

De houtwormkever is een soort houtworm. Er zijn diverse soorten houtwormkevers, zoals de grote houtwormkever, de spinthoutkever en de heipaalkever. De gewone houtwormkever is 3 tot 4 mm groot, heeft 6 poten en is donkerbruin van kleur. Het ronde schild kenmerkt zich door kleine kuiltjes en fijne haartjes. De houtwormkever verbergt zijn kop meestal onder het halsschild, dat de vorm van een helm heeft.

Schade aan het hout

De houtwormkever komt voor in zowel naaldhout als loofhout. Ook tast de gewone houtkever houten meubels aan. De larven boren meestal 3 jaar, vaak tot aan het kernhout. De volwassen larven verpoppen dicht bij het houtoppervlak. Na 3 tot 4 weken knaagt de kever een uitvliegopening. De grote houtwormkever (4-9 mm) komt vooral voor in hoofhout (zoals eiken) en daarnaast in loofhout (zoals grenen). De spinthoutkever (2,5-7 mm) tast vooral het spint van loofhout aan. De heipaalkever (6-12 mm) tast vochtig hout aan dat al is aangetast door een schimmel. Denk aan sloophout onder de vloer.

Zo herkent u de aanwezigheid van de houtwormkever

 • Ronde gaatjes van 3-6 mm in het hout
 • Boormeel onder de gaatjes
 • ovaalvormige, witte eitjes in kieren van het hout of in oude uitvliegopeningen

Houtwormkever voorkomen

Houtwormkever is niet altijd te voorkomen. U kunt wel maatregelen nemen om het risico zo klein mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door hout dat wordt verwerkt eerst goed te inspecteren. Eventueel kunt u het hout laten verduurzamen, bijvoorbeeld met een boorzuurmiddel. Ook kunt u het hout behandelen met verf of vernis. Houtboorders leggen hierop meestal geen eitjes.

Houtkever laten bestrijden door OBN

Heeft de houtwormkever zich toch verschanst in hout, schakel dan direct een professionele ongediertebestrijder in. We voeren een inspectie uit en bepalen de meest effectieve behandeling. Onbewerkt hout kunnen we bijvoorbeeld behandelen met een middel. meubels of andere houten voorwerpen kunnen we behandelen met een gas. Dit doen we in een gassingsinstallatie. Ook kunnen we houten voorwerpen tijdelijk in een zuurstofarme cel plaatsen. Ook kunnen we meubels of andere objecten minimaal een uur lang verhitten op minimaal 60 °C.

Sterk aangetast hout vervangen we. De grote houtwormkever kunnen we bestrijden door het hout te injecteren met een speciaal middel. Ook kunnen we het houtwerk bespuiten met een grove druppel. Ook verhitting is een oplossing.

Last van houtwormkever?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

 • Voor bedrijven
 • Snelle responstijd
 • Landelijke dekking in NL
 • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?