OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Ratten

 • Expert sinds 1988
 • Vakkundig personeel
 • Landelijke dekking
 • Professionele apparatuur

Ongediertebestrijding ratten

Heeft u overlast van ratten? Dat zijn echte plaagdieren, die kunnen zorgen voor overlast, schade en zelfs ziektes. Onderneem daarom direct actie om de overlast tegen te gaan.

Waar komen ratten op af?

Een rattenplaag komt voor op plekken waar voldoende eten en drinken in de buurt is. Ook moet er gelegenheid zijn om te nestelen. Ze houden van vochtige plekken. Andere veroorzakers van een rattenplaag zijn een lekkende riolering, een afwatering of een sloot in de buurt. In stedelijke gebieden is de riolering verreweg de belangrijkste bron van overlast. Ratten zijn uitstekende klimmers die zich vaak nestelen hoog in daken, boven plafonds en tussen isolatie.

Zo herkent u de aanwezigheid van ratten

 • Rattenkeutels (donker en langwerpig – ca. 10 tot 20 mm)
 • Knaagschade aan meubels, kavels, verpakkingen, etc.
 • Krassende geluiden tussen muren, onder vloeren of boven platfonds
 • Donkere vette laag van buiksmeer
 • Aanwezigheid van een rattennest of een rattenhol
 • De geur van muskus en ammonia (vooral in gesloten ruimten)

Bruine rat

In Nederland komt de bruine rat het meeste voor. Deze rattensoort wordt ook wel genoemd: Noorse rat, rioolrat of gewone rat. De bruine rat heeft en grijsbruine rug en een lichtere buik. De bruine rat wordt 22 tot 30 cm lang en weeg circa 500 gram. Kenmerkend is de dikke, kale staart. Ratten zijn cultuurvolgers: waar mensen zijn, zijn ratten. Ze zijn alleseters die vooral ’s nachts actief zijn. Ratten kunnen heel goed graven, klimmen en zwemmen. De bruine rat komt pas vanaf begin 18e eeuw voor in Europa. Gedacht wordt dat het dier per schip vanuit Rusland is meegekomen. Andere rattensoorten zijn de zwarte rat, de muskusrat en de woelrat.

Onze aanpak: bestrijding én preventie

We komen langs op uw locatie en gaan op zoek naar de bron van de overlast. We kijken niet alleen naar ongediertebestrijding, maar ook aspecten die de overlast in stand houden: naar hygiëne, bedrijfsvoering en bouwkundige aspecten. Daarna maken we een actieplan. Waar nodig bestrijden we. Hiervoor passen we diverse methoden toe, zoals mechanische vallen, digitale vallen of een BioTrap. We adviseren u ook over maatregelen die u zelf kunt nemen.

Integrated Pest Management (IPM)

Om het risico op overlast zoveel mogelijk te beperken, werken we volgens de IPM-methode: Integrated Pest Management. Hierbij staan preventie en wering centraal. Door middel van periodieke monitoring houden we de aanwezigheid van ratten beheersbaar. We voeren deze controles uit op basis van onze pijlers: ongediertebestrijding, hygiëne en bedrijfsmatige en bouwkundige aspecten. We geven adviezen over de oplossing, compleet met foto’s en risico-en-gevolganalyse. Ook stellen we actiepunten op. Na de inspectie bespreken we de bevindingen en maken deze direct zichtbaar in uw digitaal logboek. Dat is een continuproces.

Wering door ons weringsteam

Om te voorkomen dat ratten het gebouw binnenkomt is het belangrijk gaten en kieren worden gedicht. We adviseren hierover. Als u dat wilt, voeren we dit uit met ons eigen weringsteam. Dit verzekert u van de beste weringsoplossing met professionele materialen.

Last van ratten?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

 • Voor bedrijven
 • Snelle responstijd
 • Landelijke dekking in NL
 • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?