OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Eikenprocessierups bestrijding & preventie

HomeOngediertebestrijdingKruipende insectenEikenprocessierups bestrijding & preventie
  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan in de zomermaanden zorgen voor veel overlast. Zoals jeuk, huiduitslag, rode ogen en allergische reacties. Het beestje kan zelfs de oorzaak zijn van hartritmestoornissen. OBN helpt deze problemen te voorkomen. In het voorjaar behandelen we bomen preventief met Xantari. Ook bestrijden we de eikenprocessierups door het wegzuigen van de nesten. We doen dit voor gemeenten en provincies, waterschappen en andere organisaties en bedrijven.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een larve van de grijze nachtvlinder Thaumetopoea processionea. Van juli tot september legt het vrouwtje tot enkele honderden eitjes in eikenbomen. De eitjes komen in het voorjaar uit. De rupsen zijn circa 3 mm lang. Ze hebben zijdeachtige haartjes. Dit zijn nog niet de brandhaartjes die voor de overlast zorgen. Die brandhaartjes verschijnen in latere stadia.

Spinselnesten

De eikenprocessierups wordt circa 3 cm lang. Elke rups heeft circa 70.000 brandharen. Vanaf juni ontstaan spinselnesten. Die kunnen tot meer dan een meter groot worden. Zo’n spinselnest is een kluw van brandharen, spinseldraden en uitwerpselen. In juli ontpoppen de rupsen zich tot vlinders.

Bestrijding en preventie van de eikenprocessierups

We bestrijden de eikenprocessierups met industriële stofzuigers. Hiermee zuigen we in één keer de oudere rupsen met brandharen op. We herhalen de behandeling enkele keren, om te voorkomen dat jongere rupsen in een later stadium overlasten veroorzaken. Met preventieve maatregelen voorkomen we overlast. In de Leidraad Beheersing Eikenprocessierups (NVWA 2013) staat welke preventieve maatregelen we kunnen toepassen. Zoals het wegvangen van eipakketten en vlinders en toepassing van natuurlijke vijanden.

Door heel Nederland snel ter plaatse

Ondervindt u hinder van de eikenprocessierups? Of wilt u overlast voorkomen? Als het moet, reageren we razendsnel. We hebben namelijk eigen apparatuur én een eigen hoogwerker. En voeren we het afval veilig af voor vernietiging. Dit gebeurt conform strikte richtlijnen (‘Protocol 2020 – Opslag, transport en verwerking van eikenprocessierupsen afval’). We werken door heel Nederland.

Last van eikenprocessierups?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Direct een afspraak maken

Maak via deze pagina direct een afspraak.

Direct een afspraak maken
Heeft u last van wespen?