OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Motmuggen

  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Motmuggen bestrijden

Motmuggen zijn vooral in de voedingsmiddelenindustrie schadelijk. Dat heeft niet te maken met het beestje zelf, maar met de omgeving waarin ze kennelijk goed gedijen. Want de aanwezigheid van motmuggen is een signaal dat er iets niet in orde is met de hygiëne. Denk aan lekkages en schimmel.

Hoe herken je motmug?

Motmuggen zijn kleine insecten (1-5 mm) met behaarde vleugeltjes en twee lange antennes op hun kop. Die vleugeltjes zijn groter dan hun lichaam. De kleur varieert: sommige motmuggen zijn grijs of geelachtig, andere zijn zwart. Motmuggen kunnen niet zo goed vliegen. Ze vliegen hooguit 1,5 meter aan een stuk. De motmug worden ook wel genoemd: aalputmotje, rioolvlieg of motvlieg.

Waar komen motmuggen op af?

Motmuggen leven overal waar rottend organisch materiaal en vervuild of roebel water voorkomen. Ze hebben een voorkeur voor schaduwrijke plekken, zoals vuile rioolputten en rioolzuiveringsinstallaties. In woningen zijn ze te vinden om kruipruimten en bij de afvoer van een toilet, douche of wasbak. Ook houden ze zich op bij kamerplanten die te vochtig zijn. Vooral verstopte afvoeren zijn in trek. Motmuggen komen af op het licht. Ze zijn vooral ’s avonds actief. Overdag blijven ze vaak zitten, met hun vleugels over hun lijfje.

Van eitje tot motmug

Na de bevruchting leggen de wijfjes van de motmuggen hun eitjes in de drab. Ze leggen per keer tot wel 100 eitjes. De larfjes zijn lang, grijskleurig en hebben geen pootjes. Ze ontwikkelen zich in het vochtige organische materiaal of het water. Motmuggen leven 10 tot 50 dagen. Motmuggen kunnen bacteriën overbrengen. In grote aantallen kunnen ze hinderlijk zijn.

Zelf motmuggen bestrijden

Motmuggen kunt u vaak goed zelf bestrijden. Dat doet u niet door de muggen zelf te bestrijden, maar door de oorzaak weg te nemen. Zoals een kapotte leiding of rottend materiaal in dakgoten en leidingen. Is de kruipruimte de bron, dek de bodem dan af met zand. Belangrijk is vooral ook om werk te maken van een goede hygiëne. Een regelmatige inspectie kan motmuggen voorkomen.

Motmuggen laten bestrijden door OBN

Doet u dit allemaal zorgvuldig, dan is professionele ongediertebestrijding vaak niet nodig. Blijft de overlast in stand, dan vernevelen we met een insecticide of monteren we een vliegenlamp.

Last van motmuggen?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?