OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Boktor

  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Boktor bestrijden

Vermoedt u dat boktor uw houten constructie aantast? Onderneem dan snel actie, want dit insect kan flinke schade aanbrengen. Zeker als het gaat om een dragende (dak)constructies kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. OBN bestrijdt boktor op grondige wijze.

Zo herkent u een boktor

De boktor is een soort houtworm. Het insect wordt 1,5 tot 2,5 cm groot en heeft een bruinzwarte kleur. De boktor heeft 2 rugschilden met grijzige vlekken, 6 poten en een halsschild met twee opvallend lange sprieten en twee kleine scharen. Onder hun dekschilden zitten vleugels. Ze kunnen dus vliegen, hoewel ze dat niet vaak doen. De huisboktor verspreidt zich op twee manieren: door de verwerking van hout dat al is aangetast en doordat er kevers van het ene naar het andere gebouw vliegen. Dat vliegen doen ze overigens niet vaak.

Boosdoener: de larf

De larf van de huisboktor is witgeel en kan 3 cm lang worden. Met zijn goed ontwikkelde kaken vreet de larf gangen in het hout. Dat doen ze 4 of 5 jaar, en in sommige gevallen zelfs tot 12 jaar. Uiteindelijk verpopt de larf tot dicht onder het houtoppervlak. Na 3 of 4 weken knagen de kevers uitvliegopeningen (6-9 mm). Dan is het hout al verregaand aangetast.

Gevaarlijke schades aan hout

Huisboktor heeft een voorkeur voor naaldhout, omdat dat een zachte houtsoort is. Naaldhout wordt gebruikt voor bouwconstructies voor woningen en gebouwen. Ook veel meubels worden gemaakt van naaldhout. Zit er al boktor in het hout, dan kan dat voor grote problemen zorgen. De boktor kan naaldhoutconstructies (zoals van vuren, dennen en grenen) in enkele jaren vernielen.

Gaat het om grenenhout, dan tast de boktor meestal alleen het spint (het buitenste hout van de boom) aan. Bij vuren kan het insect ook het kernhout aantasten. Dit is onder meer gevaarlijk als het gaat om een dakconstructie. Gaat u naaldhout verwerken in een constructie, controleer dit hout dan goed op aantasting. Eventueel kunt u het hout verduurzamen, bijvoorbeeld met een boorzuurmiddel.

Zo herkent u de aanwezigheid van huisboktor

  • Ovaalvormige gaatjes (de uitvliegopeningen) in het hout
  • Zaagsel onder de gaatjes
  • Zachte knaaggeluiden
  • U ontdekt levende boktor

Boktor laten bestrijden door OBN

OBN heeft experts in het bestrijden van boktor. We voeren eerst een grondige inspectie uit. We leggen de boorgangen open en reinigen deze. Nadat we het hout stofvrij hebben gemaakt, behandelen we het. Eventueel injecteren we het hout onder druk. Hout dat te veel is aangetast en daardoor onvoldoende sterk is, vervangen we.

Last van boktor?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?