OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Zilvervisjes

  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden

Zilvervisjes en papiervisjes komen veel voor in Nederland. Zowel in woningen als kantoren kunt u ze voorbij zien schieten. Wees gerust, een zilvervisjes is onschuldig. Maar gaat het om papiervisjes, dan moet u opletten. Want papiervisjes voeden zich met cellulose en vreten aan papier, karton en kleding.

Wat zijn zilvervisjes en papiervisjes?

Zilvervisjes zijn kleine insecten van circa 7 tot 12 mm lang. Ze hebben een zilverkleurige kleur, kleine schubben en geen vleugels en nauwelijks haartjes. Ze hebben twee geringde voelsprieten op hun kop, 3 paar poten en 3 geringde staartdraden. Hun bewegingen doen denken aan die van een vis; vandaar de naam zilvervisjes. Papiervisjes worden 10 tot 15 mm lang. Ze zijn grijsgekleurd, zijn behaard en hebben een gevlekte rug. Zilvervisjes en papiervisjes leggen hun eitjes onder meer in naden en kieren in huis. De eitjes komen na circa 28 dagen uit. Zilvervisjes en papiervisjes leven gemiddeld circa 2 tot 3 jaar.

Waar komen zilvervisjes op af?

Zilvervisjes leven graag in omgevingen met een relatief hoge luchtvochtigheid van 75% of meer en een temperatuur van circa 25°C. Zoals badkamers, keukens, zolders en kelders. Ze zijn vooral ’s nachts actief en schuwen het licht. Doet u het licht aan, dan kunt u ze zien wegschieten. in Nederland komen zilvervisjes in vrijwel elke woning voor, meestal in kleinere aantallen. Zilvervisjes houden zichzelf in leven met kolhydraten. Zoals granen en meel, dode insecten en mijten en schimmels. Ook eten ze behangplaksel en sommige lijmsoorten in boeken. Zilvervisjes kunnen maandenlang zonder voedsel.

Waar komen papiervisjes op af?

Papiervisjes lijken sterk op zilvervisjes. Het grote verschil is dat papiervisjes zich ook ophouden in ruimten met een lage luchtvochtigheid en daarnaast in badkamers, toiletten, keukens en zolders. Papiervisjes kunnen nogal wat schade aanrichten aan uw papieren archief, uw behang en aan kleding. Ook papiervisjes kunnen maandenlang zonder eten. Ze eten vooral koolhydraten, bijvoorbeeld in de lijm van behangplaksel, schilderijen en boeken, en vezels van kleding. Papiervisjes kunnen daarom zorgen voor flinke schade aan papier, kleding, wandbekleding.

Zilvervisjes en papiervisjes voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom voor een goede hygiëne op plekken waar zilvervisjes en papiervisjes zich graag ophouden. Maar hier regelmatig en grondig schoon. Houd de temperatuur en de luchtvochtigheid in ruimtes zo laag als mogelijk. Zorg voor zo min mogelijk naden en kieren waar de diertjes kunnen nestelen.

Zilvervisjes laten bestrijden door OBN

Wilt u af van de zilvervisjes of de papiervisjes? Dan achterhalen we eerst de oorzaak. We controleren uw huis of pand op kieren en gaten. Ook bekijken we hoe u omgaat met opslag en afval. Vervolgens pakken we de oorzaak aan. We spuiten gif in de naden en kieren en doen dit na een aantal weken nog een keer.

Last van zilvervisjes?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?