OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Mieren

  • Expert sinds 1988
  • Vakkundig personeel
  • Landelijke dekking
  • Professionele apparatuur

Mieren

Vermoedt u een mierenplaag? Dat kan overlast geven. Bijvoorbeeld omdat u een levensmiddelenwinkel hebt. Of omdat dit ten koste gaat van de hygiënische uitstraling van uw winkel of bedrijf. Ook kan een mierenplaag leiden tot verzakkingen van tegels. Lukt het niet goed om de mierenplaag zelf te bestrijden? Voor professionele mierenbestrijding belt u met OBN.

Soorten mieren

Mieren komen overal ter wereld voor. Er zijn duizenden soorten mieren. In Nederland is de zwarte wegmier (Lasius Niger) de bekendste soort. De wegmier zijn 0,3 tot 0,5 cm lang. De koninginnen zijn langer (tot 0,9 cm) en gevleugeld. De wegmier leeft veelal in zandgronden. Hier maken ze nestkamers tot circa een halve meter onder de grond. Andere mieren die veel voorkomen in Nederland zijn de glanzende houtmier (gemiddeld 0,5 cm en glanzend zwart), de tropische mier (circa 2,5 mm en bruingeel van kleur) en daarnaast de Argentijnse mier en de Roger’s mier.

Waar komen mieren op af?

Vooral bij hogere temperaturen vermenigvuldigt de zwarte wegmier zich razendsnel. Vinden ze etenswaren, dan laten ze een geurspoor achter, waar weer andere mieren op af komen. Zo besmetten mieren onze etenswaren, maar dat leidt niet tot gezondheidsrisico’s. Houtmieren leven van luizen, meestal in bomen. Ze kruipen langs gevels en spouwmuren en in kruipruimtes. Tropische mieren (faraomieren) vinden we door transporten regelmatig in Nederland. Ze komen mee met bijvoorbeeld planten, tv’s en audioapparatuur. Tropische mieren houden van warme plaatsen, zoals bij kachels en achter ovens. Ook vinden we soms nesten achter betimmeringen en tegels.

Zo herkent u een mierenplaag

Een mierenplaag krijgt u niet van de ene op de andere dag. Dat is meestal een proces van jaren. Je herkent een mierenplaag aan mierenstraten. Dat zijn looppaden van mieren in en uit uw huis of gebouw. Sommige mierensoorten laten een geurspoor achter naar de voedselbron. Dat trekt weer andere mieren aan. U kunt een mierenplaag ook herkennen aan een mierennest, bijvoorbeeld in zandlagen onder tegels, in kruipruimtes en onder aanbouwen en in muren. Mieren zijn actief vanaf het voorjaar als de bodem opwarmt. Dan gaan mierenkoningen duizenden mieren produceren. Heeft u vloerverwarming, dan kunnen mieren al vroeger in het jaar actief worden.

Mieren voorkomen

Mieren komen binnen om eten te zoeken. Zorg dus dat u uw keuken en eetruimte goed schoonhoudt. Zelfs de kleinste kruimeltjes kunnen mieren aantrekken. Morst u eten of drinken, maak dan gelijk schoon, vooral als het gaat om zoete en kleverige lekkernijen. Let ook op kruimels onder apparatuur en in kastjes. Bewaar eten luchtdicht in de (koel)kast. En wist u dat mieren ook afkomen op fruit dat begint te fermenteren? Ook het voer van uw huisdier is in trek bij mieren.

Mieren laten bestrijden

U kunt proberen om de mierenplaag zelf te bestrijden. Dat lukt lang niet altijd. Vaak keert het probleem snel weer terug. Dan is professionele bestrijding noodzakelijk. Daarbij bestrijden we ook de koningin en de larven in het mierennest. Zo halen we de angel uit het probleem. We kunnen echter niet garanderen dat de mieren wegblijven in de toekomst.

Last van mieren?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Dekking door
heel Nederland!

Bedrijfsinspectie aanvragen?

Periodiek komen we langs voor een inspectie. We controleren uw pand zorgvuldig op basis van onze vier pijlers. We bespreken met u onze bevindingen en de acties die nodig zijn.

Inspectie aanvragen Contact opnemen
Heeft u last van wespen?