OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Gemanipuleerd

Leestijd: 1 minuut

HomeGemanipuleerd

Gemanipuleerd

Miljoenen gemanipuleerde muggen moeten in Brazilië ziektes bestrijden. Wetenschappers in Brazilië willen miljoenen genetisch gemanipuleerde muggen uitzetten in de bestrijding van muggen die tropische ziektes dragen.

Het is de bedoeling dat de gemanipuleerde muggen zich mengen met hun soortgenoten en vervolgens voort gaan planten. De larven die zij voortbrengen zullen vanwege een doorgegeven afwijking snel sterven. Vervolgens zullen de insecten zelf ook het loodje leggen.

Dit moet de verspreiding van onder meer Zika, gele koorts, knokkelkoorts en chikungunyakoorts tegengaan.

De muggen zijn gemanipuleerd door het Britse Oxitec. Volgens het bedrijf kunnen ze in hun vestiging in Piracicaba zo’n zestig miljoen gemuteerde muggen per week produceren, zo zegt directeur Hadyn Parry tegen AFP​.

Tussen 2011 en 2014 hebben experimenten van het bedrijf uitgewezen dat de populatie van gele koorts-muggen met 90 procent afnam na de uitzetting van de gemuteerde muggen.

Het bedrijf heeft echter nog geen toestemming van de Braziliaanse autoriteiten. De directeur verwacht in 2017 toestemming te krijgen om de muggen uit te zetten. De stad Piracicaba is tot dusver de enige klant van het bedrijf, maar de directeur zegt dat er meer gesprekken met gemeentes en provincies worden gevoerd.

ZIKA
Brazilië worstelt met de gevolgen van ziektes die muggen verspreiden. In 2015 hadden 1,6 miljoen last van gele koorts. In juli van dit jaar stond de teller al op 1,4 miljoen gevallen. In dezelfde periode zijn er in het land 174 duizend gevallen van Zika geregistreerd.

Het Zikavirus wordt in verband gebracht met de geboorte van baby’s met een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen

Bron: nu.nl

Delen

Professioneel en deskundig vrij van ongedierte?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Binnen 1 dag staan we bij u op locatie

Heeft u last van wespen?