OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Muizen zonder angstgevoel

Leestijd: 1 minuut

HomeMuizen zonder angstgevoel

Muizen zonder angstgevoel

Bij de muizen werd de afgifte van een stresshormoon geblokkeerd in een klein groepje hersencellen in de hypothalamus, een hersendeel dat het zenuwstelsel aanstuurt.
De dieren vertoonden door de ingreep geen enkele angst voor grote hoogtes en onbekende objecten in hun omgeving, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

Het is al langer bekend dat angstgevoelens in het brein van zowel mensen als muizen worden opgewekt door de aanmaak van het hormoon corticotropine.

Hoogte

Onderzoekers van het Boston Children’s Hospital besloten de afgifte van het hormoon te blokkeren bij muizen om te testen of ze op die manier angsten konden wegnemen bij de dieren. Door middel van genetische modificatie zorgden ze ervoor dat dat ongeveer duizend cellen in de hypothalamus van de proefmuizen geen corticotropine meer aanmaakten.

Het resultaat was verrassend. De muizen waren niet bang te krijgen. De dieren liepen zonder angst over plankjes die op grote hoogte waren geplaatst. Ook verkenden ze zonder enige terughoudendheid nieuwe ruimtes en objecten.

Angsten

De wetenschappers vermoeden dat bij mensen hetzelfde groepje hersencellen in de hypothalamus verantwoordelijk is voor het opwekken van angst.

De nieuwe bevinding kan in theorie leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen met angsten en fobieën. Op dit moment zijn er echter nog geen bruikbare technieken om de aanmaak van hormonen op specifieke plaatsen in het menselijk brein te blokkeren.

“Als we erin slagen om slechts bepaalde hersencellen te blokkeren die corticotropine afgeven, zou dat het gedrag van mensen sterk kunnen veranderen”, verklaart hoofdonderzoeker Joseph Majzoub op nieuwssite Phys.org. “We weten nog niet hoe we dat moeten doen, maar dit is een begin.”

Bron: nu.nl

Delen

Professioneel en deskundig vrij van ongedierte?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Binnen 1 dag staan we bij u op locatie

Heeft u last van wespen?