OBN Ongedierte Bestrijding Nederland

Muizen gerecht

Leestijd: 1 minuut

HomeMuizen gerecht

Muizen gerecht

Muizen waren vermoedelijk een populair gerecht in de steentijd, zo blijkt uit een nieuwe studie. Bij een opgraving van een vijfduizend jaar oude nederzetting op de Orkney-eilanden in Schotland zijn grote aantallen muizenbotten gevonden.

Brandsporen op de botten wijzen erop dat de dieren zijn geroosterd. Dat melden Schotse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Royal Society Open Science.

De opgegraven nederzetting op de Orkney-eilanden bestond ooit uit acht stenen huizen. In totaal vonden archeologen ruim een kilo aan muizenbotten rondom de woningen.

Veel van de botten waren afkomstig van veldmuizen, een soort die van nature uit de buurt van mensen blijft. Volgens hoofdonderzoeker Jeremy Herman zijn de dieren dan ook vermoedelijk gevangen om als maaltijd te dienen.

Krokant

De brandsporen op de botten verraden hoe de knaagdieren werden klaargemaakt. “Uit de manier waarop ze zijn verbrand, kun je afleiden dat de muizen in hun geheel werden geroosterd op de kolen van een vuur”, verklaart Herman op nieuwssite Phys.org. “Ik heb het nooit zelf geprobeerd, maar waarschijnlijk ontstond er zo een krokant laagje rond het vlees.”

Herman vermoedt dat muizen in de steentijd op veel meer plaatsen in Europa als voedsel dienden. “De dieren worden vaak gevonden bij opgravingen van oude nederzettingen, maar meestal wordt niet onderzocht waarom ze in de buurt van de huizen liggen.”

Bron: nu.nl

Delen

Professioneel en deskundig vrij van ongedierte?

Profiteer van onze grondige en effectieve aanpak.

  • Voor bedrijven
  • Snelle responstijd
  • Landelijke dekking in NL
  • Hoge klanttevredenheid 9,0
Bel 088 - 888 86 26

Binnen 1 dag staan we bij u op locatie

Heeft u last van wespen?